Mandlovník keř: Voňavý poklad do vaší zahrady

Mandlovník Keř

Mandlovník keř: Popis a charakteristika

Mandlovník keř (Prunus dulcis) je opadavý keř nebo malý strom, který patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Pochází z oblastí Blízkého východu a Střední Asie a je pěstován pro své chutné a výživné plody – mandle. Mandlovník keř se vyznačuje hustou, rozložitou korunou a dorůstá výšky 3 až 5 metrů. Listy jsou kopinaté, tmavě zelené a na podzim se zbarvují do žluta. Květy jsou obvykle bílé nebo světle růžové a objevují se brzy na jaře, ještě před vyrašením listů. Plodem mandlovníku je peckovice s tvrdou, dřevnatou skořápkou, uvnitř které se nachází jediné semeno – mandle. Mandle jsou bohaté na vitamíny, minerály a zdravé tuky. Mandlovník keř preferuje slunné stanoviště a propustnou, hlinitopísčitou půdu. Je relativně odolný vůči suchu a mrazu.

Původ a rozšíření mandloně

Mandloň obecná (Prunus dulcis) je opadavý strom nebo častěji rozložitý keř, který patří do rodu slivoň (Prunus) a čeledi růžovitých (Rosaceae). Původem je mandloň z oblastí Blízkého východu a Střední Asie, kde roste planě v horských oblastech. Odtud se rozšířila do celého Středomoří a dalších oblastí s podobným klimatem, jako je Kalifornie, Austrálie a Jižní Afrika. Mandloň je teplomilná rostlina, která vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Je poměrně odolná vůči suchu, ale nesnáší mrazy, zejména v době květu. V České republice se mandloně pěstují spíše okrajově, a to především v teplejších oblastech, jako je jižní Morava.

Druhy a odrůdy mandlovníků

Mandlovníky se pěstují nejen pro chutné plody, ale i jako okrasné dřeviny. V našich podmínkách se nejčastěji setkáváme s mandloní obecnou (Prunus dulcis), která se dále dělí na dva základní typy: sladkoplodý a hořkoplodý. Sladkoplodé odrůdy, jak už název napovídá, plodí jedlé mandle, které se konzumují syrové, pražené nebo se z nich lisuje olej. Hořkoplodé mandloně se pěstují spíše pro okrasu, jejich plody obsahují amygdalin, který se v těle rozkládá na jedovatý kyanovodík. Pro konzumaci jsou tedy zcela nevhodné. Kromě dělení na sladkoplodé a hořkoplodé existuje i řada odrůd lišících se vzrůstem, dobou květu a sklizně, odolností vůči chorobám a škůdcům. Mezi oblíbené odrůdy pěstované v České republice patří například 'Dagmar', 'Radmila' nebo 'Amara'. Mandloň keř, jak se někdy označují nižší a rozložitější odrůdy mandloní, je vhodný i do menších zahrad. Tyto odrůdy se vyznačují kompaktním vzrůstem a bohatým kvetením, díky čemuž jsou atraktivní i mimo období sklizně.

Srovnání mandlovníku stromového a keřového
Vlastnost Mandlovník stromový Mandlovník keřový
Výška 4-8 metrů 1-3 metry
Tvar koruny Široká, rozložitá Hustá, kompaktní

Pěstování mandlovníku keře

Mandlovník keř (Prunus dulcis) je oblíbený pro své krásné květy a chutné plody, mandle. Na rozdíl od svého stromového příbuzného roste mandlovník keř do menšího, kompaktnějšího tvaru, což ho činí ideálním pro menší zahrady a pěstování v nádobách. Dorůstá do výšky 1,5 až 3 metry a má tendenci se rozrůstat do šířky. Pro svůj zdravý růst a bohatou úrodu potřebuje mandlovník keř slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Je tolerantní k suchu, ale během prvních let po výsadbě vyžaduje pravidelnou zálivku. Prospěje mu i jarní hnojení organickým hnojivem. Mandlovník keř je samosprašný, ale pro lepší úrodu je vhodné vysadit dva a více keřů. Řez se provádí po odkvětu, kdy se odstraňují staré, nemocné a křížící se větve. Pěstování mandlovníku keře je v našich podmínkách nenáročné a odměnou vám budou nejen krásné květy, ale i chutné a zdravé mandle.

Výsadba a rozmnožování

Mandlovník keřový (Prunus tenella), známý také jako mandloň nízká, je okouzlující okrasný keř, který na jaře uchvátí svými zářivě růžovými květy. Výsadba mandlovníku keřového se nejlépe provádí na jaře nebo na podzim, kdy je půda dostatečně vlhká. Zvolte pro něj slunné stanoviště s dobře propustnou, hlinitopísčitou půdou. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit o kompost. Při samotné výsadbě vykopejte jámu dvakrát větší než je kořenový bal a umístěte rostlinu do stejné hloubky, v jaké rostla v kontejneru. Po výsadbě důkladně zalijte. Mandlovník keřový se snadno rozmnožuje semeny, která se vysévají na podzim. Semena namočte na 24 hodin do vody a poté je vysejte do hloubky asi 3 cm. Pro zachování vlastností kultivaru je však vhodnější rozmnožování řízkováním. Řízky odebíráme v létě z mladých výhonů a necháme je zakořenit v propustném substrátu. Mandlovník keřový je nenáročná rostlina, která vám bude dělat radost svými krásnými květy po mnoho let.

Mandlovník keř, ten něžný posel jara, s květy bělejšími než sníh, nám připomíná, že i v drsné krajině může rozkvést krása.

Božena Němcová

Péče o mandlovník

Mandlovník keř je typ mandlovníku, který se vyznačuje menším vzrůstem a kompaktnějším tvarem. Díky tomu je ideální volbou do menších zahrad nebo i pro pěstování v nádobách. Péče o mandlovník keř je poměrně nenáročná, ale pro bohatou úrodu je potřeba dodržovat několik základních pravidel. Důležitá je především správná volba stanoviště. Mandlovník má rád slunná a teplá místa chráněná před větrem. Půda by měla být dobře propustná a bohatá na živiny. Zálivka by měla být pravidelná, zejména v období sucha a během kvetení a tvorby plodů. Na jaře je vhodné mandlovník přihnojit hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu. Pravidelný řez není nutný, ale pomůže udržet pěkný tvar a podpořit kvetení.

mandlovník keř

Sklizeň a zpracování mandlí

Mandlovník keř (Prunus dulcis) je opadavý strom nebo keř, který se pěstuje pro své chutné a výživné plody – mandle. Sklizeň mandlí je pro pěstitele vrcholem sezóny a vyžaduje pečlivé načasování a znalost správného postupu. Doba sklizně se liší v závislosti na odrůdě a klimatických podmínkách, obvykle však probíhá od konce srpna do října. Zralost mandlí poznáme podle toho, že vnější zelený obal (mezokarp) praská a zasychá. Mandle se sklízí setřásáním ze stromů na předem rozprostřené plachty. Poté se musí co nejrychleji usušit, aby se zabránilo plesnivění. Sušení probíhá buď přirozeně na slunci, nebo v sušárnách. Po usušení se mandle zbaví zbytků obalů a třídí se podle velikosti a kvality. Následně se mandle dále zpracovávají – loupou se, praží, solí nebo se z nich lisuje mandlový olej.

Použití mandlí v kuchyni

Mandle, plody krásně kvetoucího keře mandloně obecné, jsou oblíbenou pochoutkou a všestrannou ingrediencí v kuchyni. Mandloň, Prunus dulcis, patří do čeledi růžovitých a pochází z oblastí Blízkého východu a Středomoří. Dnes se pěstuje v mnoha teplých oblastech světa pro své chutné a výživné plody. Používají se buď syrové, pražené, solené, nebo dále zpracované na mandlovou mouku, máslo či mléko. Sladké odrůdy mandlí jsou skvělé pro přímou konzumaci, do dezertů, müsli a pečiva. Hořké mandle, obsahující amygdalin, se používají v malém množství k dochucení likérů a cukrovinek. Mandle jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a vitamín E, a proto jsou cenným doplňkem vyvážené stravy.

Zdravotní benefity mandlí

Mandlovník, latinsky Prunus dulcis, není ve skutečnosti ořech, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale peckovice. Pochází z oblasti Blízkého východu a Střední Asie. Mandle, tedy jedlá semena mandlovníku, jsou bohaté na živiny, vitamíny a minerály, které prospívají našemu zdraví. Obsahují například vitamín E, důležitý antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Dále jsou mandle skvělým zdrojem hořčíku, minerálu, který hraje klíčovou roli ve více než 300 procesech v těle, včetně regulace krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Pravidelná konzumace mandlí může přispět ke snížení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu a zvýšení „dobrého“ HDL cholesterolu, čímž se snižuje riziko srdečních onemocnění. Kromě toho jsou mandle bohaté na vlákninu, která je důležitá pro zdravé trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Mandlovník v kultuře a historii

Mandlovník, tento krásný a užitečný keř, má v kultuře a historii lidstva pevné místo. Jeho symbolika je bohatá a rozmanitá. Mandloň je často spojována s nadějí, znovuzrozením a krásou, a to především díky svému brzkému kvetení, které přichází ještě před příchodem jara. V biblických příbězích symbolizuje mandlový květ Boží bdělost a zaslíbení. V antickém Řecku byl mandlovník zasvěcen bohyni lásky Afroditě a symbolizoval plodnost a nový život. Mandle, plody mandlovníku, jsou ceněny pro svou lahodnou chuť a výživové hodnoty. Již od starověku se používají v kuchyni, medicíně i kosmetice. Mandlový olej je známý svými hydratačními a regeneračními účinky na pokožku.

Zajímavosti o mandlích

Mandloň, latinsky Prunus dulcis, není ve skutečnosti ořech, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale patří mezi peckovice, stejně jako například broskve nebo meruňky. Mandloňový keř, pocházející z oblastí Blízkého východu a Jižní Asie, dorůstá do výšky až 8 metrů a kvete brzy na jaře krásnými bílými nebo narůžovělými květy. Plodem je zelená, sametově chlupatá peckovice, uvnitř které se ukrývá pecka s jedlým semenem – mandlí. Existují dva hlavní druhy mandlí: sladké a hořké. Sladké mandle se konzumují syrové, pražené, nebo se z nich lisuje olej a vyrábí mouka. Hořké mandle obsahují amygdalin, který se v těle rozkládá na jedovatý kyanovodík, a proto se nekonzumují syrové, ale používají se například k výrobě mandlového aroma.

Publikováno: 26. 11. 2024

Kategorie: domov